Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekmåndag 28 juli 2014

"Jakthundarna" av Jørn Lier Horst

Jørn  Lier Horst är en etablerad deckarförfattare i sitt hemland Norge, men "Jakthundarna" är den första boken som finns översatt till svenska. I centrum för handlingen står kommissarie William Wisting, som börjar närma sig pensionen efter ett långt arbetsliv inom polisen. Han blev änkling för några år sen, efter ett långt och lyckligt äktenskap, men lever nu tillsammans med en ny kvinna. Han har två barn, dottern Line som står honom närmast är journalist på tidningen Verdens gang.

"Jakthundarna" inleds med att en man hittas mördad, till synes ute på sin kvällspromenad med hunden, och bland de första på plats är Line. Hon spårar snabbt upp den döde mannens identitet, och beger sig till hans bostad för att bli först med nyheten. När hon kommer dit blir hon överfallen av en okänd man som rusar ut från den dödes hus.

Samtidigt får hennes far besked om att en gammal utredning som han ledde ska tas upp på nytt då nya bevis framkommit. Det rör sig om det uppmärksammade "Cecilia-fallet" där en flicka kidnappades och hittades mördad efter några veckor. Mannen som dömdes för brottet begär nu en ny utredning, då det visat sig att bevisen mot honom blev manipulerade av någon inom polisen. Eftersom Wisting var utredningsledare blir han avstängd från sitt arbete och föremål för en internutredning.

Boken är en klassisk polisdeckare och förvaltar arvet från Sjöwall/Wahlöö, Mankell med flera, på ett mycket förtjänstfullt sätt. Brottsutredningen beskrivs sakligt och trovärdigt, intrigen håller hela vägen och alla lösa trådar knyts ihop på slutet. Personerna beskrivs kanske inte direkt på något djupare sätt, men i gengäld undviker författaren de klichéartade personbeskrivningar som tyvärr ofta återfinns hos deckarförfattare. En stunds underhållande och välskriven spänning, helt enkelt!

/Åsa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar