Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotek



måndag 21 juli 2014

Återseende med Danny och Stephen King

Minns ni den lille pojken Danny i filmen "The shining", vars far (karismatiskt gestaltad av Jack Nicholson) går bärsärkagång på det ensliga hotellet i snöstormen? Kanske har någon undrat hur det gick för Danny sen, efter det dramatiska slutet...? Stephen King, som skrev boken bakom filmen, har ofta fått frågor om pojkens vidare öden, vilket är en av anledningarna till att han skrev "Doctor Sleep" (2013), om Dannys liv som vuxen.

Läsning i dagsljus och i
 sällskap rekommenderas
Numera kallar han sig Dan, och arbetar på ett hospis, där hans specialitet är att hjälpa döende människor över till andra sidan, en egenskap som tyst accepteras och respekteras av hans kollegor, och som gett honom namnet "Doctor Sleep". Han har fortfarande kvar förmågan att se och känna saker ingen annan gör, det som kallas "the shining", och har lärt sig leva med den. Vägen dit har dock varit lång, och han har tillbringat många år med att försöka dämpa sin ovälkomna gåva med droger och sprit, och har på så sätt vandrat i sin fars fotspår. AA (Anonyma Alkoholister) har betytt mycket för Dan, och redan innan man läst bokens efterord förstår man att Stephen King själv haft stor hjälp av deras program för att ta sig ur sitt missbruk.

Dan börjar få små budskap i form av inre bilder och hälsningar på sin griffeltavla, från en liten flicka som heter Abra, och som också har "the shining" fast i betydligt större dos. Det visar sig snart att Abra har problem, hon jagas av en samling onda individer som kallar sig The True Knot. Gruppen lever av "steam" - ånga - från barn som har "the shining", och tack vare den kan de hålla sig evigt unga. Men för att kunna få i sig ångan måste de döda barnen. Nu har de fått korn på Abra och hennes fantastiska förmåga, och vill inget hellre än komma över den åtråvärda essens hon besitter, och Dan måste försöka hjälpa henne...

I beskrivningen av The True Knot har King blandat klassiska element ur skräckgenren. Liknelsen med vampyrer som tömmer sina offer på blod ligger nära till hands. Man kan även se en blinkning åt genren "steampunk" (som också är Abras favoritgenre!), genom användningen av begreppet "steam" och beskrivningen av medlemmarna som flera hundra år gamla, men med den absolut senaste tekniken. Deras utseenden och namn som Dirty Doug och Apron Annie för också tankarna till subgenren "western steampunk".

För mig var "Doctor Sleep" inte bara ett återseende med Danny utan även med King som författare. Jag läste allt jag kom över av honom i tonåren, och har sen bara gjort sporadiska nedslag i hans digra författarskap. En del av Kings särtecken är fortfarande desamma, han behärskar verkligen konsten att både skrämma och äckla läsaren. Att han dessutom har humor var en upptäckt som förvånade mig. När han beskriver händelser ur det förflutna är tidsmarkörerna ofta skämtsamma referenser till den president som för tillfället huserade i Vita huset; det talas exempelvis om "jordnötsodlaren" (Jimmy Carter) och "saxofonspelaren" (Bill Clinton). Det finns också många litterära referenser i texten, bland annat till "Sagan om ringen" och "Harry Potter". Även en och annan känga åt författarkollegor förekommer, exempelvis när Abras mamma är på bokloppis men bara hittar en gammal pocket av Dean R. Koontz... Återblickarna på händelserna i "The Shining" är också många, och det känns på flera sätt logiskt att Dan blivit den han är, med tanke på sitt förflutna.

Kanske har Stephen King utvecklats som författare och kanske har jag utvecklats som läsare, för numera uppfattar jag fler dimensioner i Kings författarskap än bara skräck. Det handlar lika mycket om relationer mellan människor och om att överkomma svårigheter i livet, vad de än består av...

"Doctor Sleep" finns också på svenska som "Doktor Sömn" (2014).

/Åsa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar