Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotektorsdag 6 mars 2014

Frances del 1-3 av Joanna Hellgren

Böckerna om "Frances" är en barndomsskildring och familjesaga, finstämt, magiskt blyertskissad av författaren och illustratören Joanna Hellgren.

I den första delen om flickebarnet Frances, hämtas hon upp av sin faster Ada, på det barnhem där hon placerats. Den framkommer att Frances pappa, August, har gått bort under mystiska omständigheter... Ada bor i en stor lägenhet i Paris som hon delar med sin dementa far, Frances farfar, som hon vårdar i den mån det går. Ada lever ett annat liv nattetid då hon beger sig ut på damklubbar. Där träffar hon författaren och grannen Louise som hon inleder en relation med. Inget undgår dock Frances som nyfiket bekantar sig med sin fasters nya vän. 

I del två förflyttas vi några år tillbaka i tiden och lär istället känna Frances far, August, som har brutit med sin familj efter ett bråk med fadern. August lever ett enkelt liv där han arbetar som hjälpreda till en fiskare. På en dans träffar han den unga flickan Ester och gör henne med barn. Mycket olämpligt för Ester som arbetar som barnflicka i en på en gård där en graviditet kan kosta henne arbetet. Ester grips av förtvivlan och ser abort som det enda alternativet medan August gläds åt tanken att eventuellt bli far. Men Esters missnöje och olycka går inte att förändra, hur August än försöker med stöd och välvilja. De tvingas flytta till en annan stad där planen är att barnet ska födas och där Ester och August ska bygga upp ett gemensamt liv tillsammans... Parallellt följer vi även Ada och Louises relation som utvecklas i bokens nutid...

I tredje och sista(?) delen, hankar sig August fram på diverse arbeten i olika städer för att kunna försörja sin familj. Hårda, slitsamma och framförallt otacksamma arbeten på gårdar samt som borstförsäljare och rallare. I bakgrunden finns hela tiden Frances med som i mångt och mycket får sköta sig själv trots sin ringa ålder. Detta varvas med kapitel där vi får en kort inblick i Frances liv som tonåring och hennes första möte med kärleken…

Släktkrönikan om Frances är som jag inledningsvis påpekade; magisk, men även full av mörker och suggestiva tendenser. Uppslag är ibland ordlösa, enastående bilder som sammanfattar eller knyter ihop passager man precis läst. Böckerna är utgivna och prisade i både Frankrike och Sverige.

/Sara

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar