Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotektisdag 23 juli 2013

Magisk sommar

Jag fortsätter på temat magi så som det skildras i Joanne Harris Choklad, och tipsar om några riktigt härligt somriga och magiska böcker som passar perfekt att läsa under dessa varma dagar!

Alice Hoffman är en författare som jag kan bli riktigt sugen på att läsa ibland, och nyligen gav jag mig på Flickorna Owens som också har filmatiserats under namnet Magiska systrar. Man måste vara på humör för Hoffman och ta det för vad det är, men jag tycker helt klart att hon sköter det bra. Det förekommer magi i mängder i den här boken, både magi framkallad av människor och av naturen. Det är varmt och blomstrande, och självklart ett och annat åskväder. Det är mystiska hus, förebåd om framtiden, döda som inte riktigt vill släppa taget, tre generationer kvinnor som bär på olika förmågor och mycket annat som känns igen från Hoffmans övriga böcker.

En bok som jag valde mycket på grund av det vackra omslaget var Förbjuden frukt av Sarah Addison Allen. Handlingen rör sig kring några kvinnor i släkten Waverley från amerikanska södern. De har olika förmågor och en fantastisk, prunkande trädgård. Den äldre systern, Claire, bor kvar i barndomshemmet och driver en cateringfirma där hon använder sig av trädgårdens växter för att genom maten ge olika budskap. I trädgården finns också ett äppleträd som liksom kastar frukt omkring sig. Äter man ett sådant äpple så sägs det att man kommer att drömma om den händelse som kommer få störst betydelse i ens liv. Claires syster, Sydney, tröttnade tidigt på att behöva dras med familjens rykte och gav sig av ifrån sin hemstad. Men efter att ha flytt från en man som misshandlar henne återvänder hon till huset med sin femåriga dotter. Dottern har förmågan att se var saker och ting hör hemma någonstans. Systrarna har också en äldre släkting, som går runt och ger bort saker till folk jämt och ständigt. Och det slår aldrig fel, förr eller senare visar det sig att det är saker som de kommer att behöva och som gör skillnad i
deras liv. Dessa personer är bara några av alla färgstarka människor som vi lär känna i boken. Det är stämningsfullt, magiskt och mysigt.

Slutligen vill jag tipsa om boken Månsystrar av Brunonia Barry. Även här är det en kvinna, Towner Whitney, som återvänder till sin hemstad som i det här fallet är häxprocessernas stad Salem. En äldre kvinnlig släkting till Towner försvinner spårlöst och lämnar hela sitt stora hus till Towner på villkor att hon stannar kvar i staden. Det är starka kvinnor som äger förmågan att spå i spets som står i fokus i den här fina romanen.

/Helen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar