Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotektorsdag 18 april 2013

Jag sträcker ut handen mot evigheten - en grafisk inblick i Mary Wollstonecrafts liv


Som av en händelse snubblade jag över Elisa Rossholms biografi om kvinnan som även kallas för den första feministen, nämligen Mary Wallstonecraft. Det är olycklig kärlek och brevväxling som står i centrum. Rossholm har utgått från boken Brev skrivna under en kort vistelse i Sverige, Norge och Danmark från slutet av 1700-talet samt de brev Wollstoncraft skickade till Gilbert, pappan till hennes barn Fanny. Mary är hopplöst förälskad i sin Gilbert som avvisar alternativt ignorerar henne. Genom att bege sig ut på en riskfylld resa som kommer att gynna Gilberts affärer visar hon vad hon är villig att göra för att vinna tillbaka hans hjärta. Med sig har hon dottern Fanny samt barnflickan Marguerite. Under resans gång är Mary mycket olycklig men levande, som hon själv uttrycker det, och får inga svar från Gilbert på de brev som hon sänder honom, men "det finns ännu en liten gnista hopp i" hennes "eländiga hjärta". Hon förundras dessutom över Norden och förfasas över kvinnornas eländiga situation.

Rossholm arbetar med kollage där hon sammanför målade bilder och foton med blyertsskisser. Som läsare får man även intrycket av att texten är klippt och klistrad för att följa en viss rytmik. Språket är oerhört vackert och jag kan inte låta bli att återvända till vissa formuleringar och meningar just av den anledningen. Jag är mycket imponerad av hennes arbete med den här boken. Rossholm har tidigare gett ut serieromanen Jag hör icke till något läger, som är en grafisk bearbetning av författarinnan Victoria Benedictssons dagbok.

Som ni säkert förstår är detta ingen fullständig biografi över Mary Wollstonecrafts liv men en inblick som väcker ens nyfikenhet ytterligare. För vidare läsning om Mary Wollstoneraft kan man t ex läsa ovan nämnda Brev skrivna under en kort vistelse i Sverige, Norge och Danmark eller hennes mest kända verk Till försvar för kvinnans rättigheter.

/Sara

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar