Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekmåndag 8 april 2013

Danska deckare och Norden i Bokstugan ikväll!

Det svenska deckarundret är ju välbekant, men jag tycker att även de danska kollegorna har gjort sig förtjänta av samma omdöme. På teve avlöser de danska deckarserierna varandra -  "Mordkommissionen", "Bron" och "Brottet" är bara några av dem som visats även i svensk teve de senaste åren. Danska tevedeckare har nästan fått en kvalitetsstämpel liknande den man kan känna finns på engelska kostymdramer. Även i bokform kan samma utveckling märkas, Jussi Adler-Olsens serie om avdelning Q vid Köpenhamnspolisen är läst och uppskattad av både publik och kritiker.

En annan författare som jag följt ett tag är Sara Blaedel, som skriver om polisen Louise Rick vid Köpenhamnspolisen. Den sjunde delen kom ut förra året och heter "De bortglömda". Här har Louise precis börjat en ny tjänst vid spaningsroteln och fått en ny kollega, Eik Nordström som inte är helt konventionell i varken framtoning eller arbetsmetoder. Direkt får de ett svårt fall att handskas med då en kvinna hittas död vid foten av ett stup. Hon bär ålderdomliga kläder, och hennes fötter är märkta av att hon gått barfota en längre tid. När kvinnan till slut kan identiferas blir fallet bara ännu märkligare...

Vill du ha fler tips på läsvärda nordiska författare? Kom till kvällens Café Bokstugan i stadsbibliotekets hörsal kl. 18. Som vanligt blandar vi nya och äldre boktips, lottar ut fina bokpriser, och njuter av gott fika från Systrarna Lindqvists café och hembageri!

Varmt välkomna!
/Åsa m.fl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar