Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotek



måndag 15 oktober 2012

Gräspojken av Christer Lundberg

Gräspojken är Christer Lundbergs debutroman. Han är nog mest känd från radioprogrammet "Christer" i P3, men han har också synts i SVT:s "På spåret" tillsammans med P3-kollegan Morgan Larsson.

Miljön i Gräspojken är Majorna i Göteborg, under det sena 1980-talet. Kalle är en vanlig 12-årig kille som går i skolan, träffar kompisar och så smått har börjat fundera på det här med tjejer. Han kommer från en vanlig familj, som blir lite ovanlig, då mamman en dag bestämmer sig för att hon vill skiljas och åka till Indien. Kalles pappa har problem med spriten och hans lillebror bryr sig bara om sin skejtboard. Kalle befinner sig då i det farliga läget att han är en begynnande tonåring med alldeles för mycket tid på egen hand. En dag när han matar familjens nymfparakit ser han att ett fågelfrö har börjat gro i en blomkruka. Växten visar sig vara en marijuanaplanta, något som gör Kalle väldigt intresserad. I samma veva envisas pappan med att han och sönerna ska åka på bilsemester tillsammans, och resan går till Amsterdam av alla ställen. Där överger pappan pojkarna på ett hotell, och medan han stryker omkring i de skumma kvarteren på jakt efter nattsällskap, så passar Kalle på att förse sig med fröer och annat som man behöver för att odla marijuana. När de äntligen kommer hem efter en resa som inte alls blir som pappan hade tänkt sig, börjar Kalle odla marijuana i stor skala och det slutar med att hela familjen blir indragen i att odla, förädla och sälja drogen, med följd att de får kontakt med en massa skumma typer, blir eftersökta av maffian och tvingas så småningom fly från Sverige.

Författaren kallar själv boken för en rövarhistoria, det mesta är påhittat, men en del är sant, bland annat hur Kalle förlorar oskulden till en blå pall (be mig inte utveckla - läs själva!) Det som gjorde att jag ville läsa boken från början var dels att jag verkligen gillar att lyssna på Christer Lundberg i P3, han verkar bara så genomtrevlig, men också för att det var en uppväxtskildring från 80-talet - nyckelord för mig som tillhör samma generation. Jag trodde kanske också att boken var lite i stil med P3-kollegan Morgan Larssons Radhusdisco, där man får följa Morris genom skoltiden under 80-talet, skola, kompisar och tjejer, det är både allvar och humor, fullt av tidstypiska detaljer; solarier, movieboxar, varma mackor och termobyxor. Gräspojken är mer av en gammal hederlig skröna, bitvis är den otroligt rolig – ibland är den bara otrolig!

/Åsa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar