Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotek



torsdag 19 april 2012

Bokcirkeln: Ät mig av Agnes Desarthe

I måndags träffades stadsbibliotekets bokcirklar igen och då diskuterade vi Ät mig av Agnes Desarthe. Boken handlar om Myriam, en kvinna i fyrtioårsåldern som har lämnat sitt gamla liv bakom sig för att satsa allt på att starta en restaurang i Paris. In i hennes liv kommer en rad nya personer; grannen och blomsterhandlaren Vincent, servitören Ben, bonden Ali som hon tidigare varit förälskad i, och många andra kända och okända gäster. Långsamt och serverat i små portioner får vi också veta historien bakom Myriams uppbrott från sin familj.

Vi var i huvudsak positiva till boken och efter diskussionen så förstärktes dessa positiva intryck. En del av oss tyckte att boken var lite rörig och inte gick på djupet med personporträtten. Men språket var väldigt flödande och gav ett högt tempo till berättelsen. Speciellt beskrivningen av all matlagning med råvaror och olika rätter som snabbt passerade och gav färg åt berättelsen. Svårt att läsa utan att bli hungrig...

Någon jämförde språket i boken med förra månadens bok, Främlingen av Camus, och konstaterade att de var varandras språkliga motsatser. Medan Camus verkar ha filat på varje formulering och skalat av tills bara ett koncentrat återstår där varje ord är betydelsefullt, så är Desarthes språk generöst, flödande, pratigt och ibland drömskt.

Vi tyckte att Myriam verkar rotlös, kanske klarar hon inte av ett ordnat liv och nära relationer? Hon lämnar sin familj, och när restaurangen börjar gå bra lämnar hon den till Ben. Hemma hos Ali får hon panik och vill fly, trots att hon verkar väldigt fäst vid honom. Hon lugnar sig dock när hon ser honom i trädgården och slutet verkar hoppfullt för deras relation.

När det gäller tidsmarkörer så hittade vi inte så många men kom tillslut på att eftersom restaurangen hade en hemsida som användes och nådde ut så kan handlingen inte utspela sig före ca 2000-talet. Internet (w.w.w - world wide webb) började ju användas i mitten av 90-talet och hade väl fått en ganska allmän spridning runt millennieskiftet. På vissa ställen såg vi politiska undertoner och ett antimaterialistiskt budskap. Roligt med litterära referenser på flera ställen.

Vi tyckte att boken egentligen består av två berättelser, den om restaurangen och den om Myriam själv. Den sista får man bara veta lite grann om… Och det är lite synd. Myriam är en komplex person, det känns som om det finns mycket under ytan som vi bara anar.

Några citat från deltagare:
”En underbar roman, skulle själv vilja vara med och delta i romanens handling."
"Romanens dialog får mig att tänka på regissören Woody Allen.”

Har du läst boken? Vad tyckte du? Svara gärna i kommentarerna! Tills nästa gång läser vi Älskaren av Marguerite Duras.

/BG, Ida, Sara och Åsa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar