Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekfredag 12 oktober 2018

En dag ska jag lämna allt det här av Katarina Bivald


Henny Broek är trettiotre år gammal och himlastormande lycklig. Tja … hon var i alla fall det för en knapp halvtimme sedan. Nu är hon … död? Men man kan väl vara lycklig även om man är död, eller hur?

Till Hennys begravning återvänder de vänner som för flera år sedan lämnat staden för utan att se sig om. Och det enda de verkar ha gemensamt idag är att de är fast beslutna att fortsätta vara ensamma och olyckliga med livet och tillvaron. Henny ser det då som sin uppgift innan hon går vidare att hjälpa vännerna att bli lyckliga och hon tänker inte låta en liten bagatell som att hon är död hindra henne.

Trots att Henny dog redan i första kapitlet får vi följa hennes resa genom bokens sidor när hon tampas med frågor om vad som händer efter döden. Och varför är hon egentligen kvar? Det finns inget som säger att man inte kan uppnå lycka efter att man redan har dött. Men det här med lycka kan visa sig vara mer komplicerat än vad man trott, vilket Henny gradvis får lära sig.

En dag ska jag lämna allt det här är en annorlunda feel-good roman där man börjar att ifrågasätta boken redan på första sidan. Om vår huvudkaraktär är död, hur ska då detta fortsätta … det är ju fyrahundra sidor kvar? Men det fungerar, och det ger ett intressant perspektiv på vad som händer efter döden. Boken har glimten i ögat och det sker stundvis en del roliga och knasiga saker runt omkring Henny. En bok som är sorglig utan att vara sorglig. Rekommenderas varmt.


/Erika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar