Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekonsdag 7 mars 2018

Två skräckromaner av Shirley Jackson

Shirley Jackson var en amerikansk författare, född 1916. Hon var som mest populär på 1950-talet, men gick tyvärr bort redan 1965, bara 49 år gammal. Flera av hennes romaner och noveller brukar räknas in bland skräckklassikerna, och hon sägs ha inspirerat bl.a. Stephen King. Nyligen kom två av hennes böcker ut i nya snygga utgåvor, och därför kan det vara på sin plats att återigen påminna om dem!

Hemsökelsen av Hill House utspelar sig i ett gammal, snett och vint hus som har stått tomt i 20 år. Ingen av de senaste ägarna stannade särskilt länge, och det går rykten om att det spökar där. Dr Montague är forskare och vetenskapsman. Han intresserar sig för ockulta fenomen, i syfte att kunna undersöka och förklara dem på logisk väg. Han samlar ihop en liten grupp personer som tillsammans med honom själv ska vistas i huset för att samla material. Snart börjar de märka att ryktena stämmer. Nattetid uppstår oförklarliga ljud, vinddrag och andra kusliga fenomen. Gruppen är dock inte beredda på det inflytande huset har på dem som vistas där, och hur det påverkar deras personligheter och inbördes förhållanden. Det är nästan som huset besitter en ondska... Boken har filmatiserats flera gånger, och kommer snart som tv-serie på Netflix.

Vi har alltid bott på slottet har getts ut under olika titlar, och handlar också om ett stort gammalt hus där de kvarvarande medlemmarna av familjen Blackwood bor. Det är systrarna Constance och Mary Katherine, samt deras gamle farbror Julian. De övriga familjemedlemmarna är alla döda efter en familjemiddag i huset för sex år sedan. Sockret till efterrätten var spetsat med arsenik, vilket tog livet av paret Blackwood, deras son och svägerska. Mary Katherine deltog inte i middagen och farbror Julian tog bara lite av sockret så de klarade sig. Eftersom äldsta dottern Constance var den som lagade maten men själv inte smakade på efterrätten, blev hon anklagad för morden men frikändes i rättegången, och det blev aldrig klarlagt var giftet kom ifrån. Familjen Blackwood lever nu isolerade i det stora huset, och de gånger Mary Katherine beger sig till byn för att handla möts hon av elaka blickar och kommentarer. En dag kommer systrarnas kusin Charles på besök. Han blir förbluffad över hur familjen lever, försöker ändra på deras rutiner och ställer frågor om förgiftningen, vilket till slut leder fram till en ny tragedi...

/Åsa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar