Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekonsdag 14 februari 2018

Spinning av Tillie Walden

Serieskaparen Tillie Walden föddes 1996 men har redan skrivit och tecknat en självbiografi om sina ungdomsår, Spinning, en bok jag fann enormt inspirerande. Det är som om Waldens unga hjärta känt större brinnande passion än många upplevt under hela sina liv. Och detta är en modig, djärv bok, då hon återger ögonblicket då hon som liten flicka inser att hon är attraherad av kvinnor, och skildrar då hon som tonåring fattar mod och vågar komma ut.

Boken beskriver också känslobetonade dansrörelser när kroppen ta över. Hon berättar om de tolv år då hon steg upp klockan fyra nästan varje morgon för att träna konståkning. Hon beskriver särskilda rörelser som etsat sig fast i hennes minne, hur en rörelse kunde ge henne en svindlande frihetskänsla. Trotsande gravitationen med en rörelse som tar henne utanför sin egen fysik blir hon mer själ än kropp, lätt som luft. Men det finns också mörka sidor, i tävlandet, då det inte är något hon gör för sig själv och sin frihetslängtan, utan för att överträffa andra.

Hon försöker förtvivlat passa in, men blir kär i en annan tjej, Rae, som visade henne ömhet då hon blev mobbad, och Rae blir hennes första flickvän. Hon pendlar mellan dåligt självförtroende och uppror, slits mellan rädsla för utanförskap och mod att vara sann mot de begär hon fötts med. Likt en halv citron pressad i en knuten hand till sista droppen kan våra hjärtan gripas av sällsynt mod, som mot slutet av boken då Walden finner styrka igen efter att ha blivit utsatt för sexuellt trakasseri.

I en intervju har Walden sagt att konståkning är sammanlänkat med känslor, så hon har strävat efter att berätta om de känslor som starkast fick uttryck på isen. Och det här är en på många sätt vackert uttrycksfull bok. En bok med mer djup än yta, men kan avnjutas utan djupare analys av det som visas i ord och bild, eller att vi läser mellan raderna, fyller i mellan rutorna. Varmt rekommenderad både till tonåringar och vuxna.

/Johan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar