Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekfredag 23 mars 2018

En ny tid av Ida Jessen

Här föll jag återigen för ett vackert omslag, och löftet om en lågmäld berättelse med ett fint utmejslat kvinnoporträtt, och jag blev inte besviken. Boken var för mig också en anledning att bekanta mig med Ida Jessen, en populär dansk författare som skrivit ett antal romaner, noveller och barnböcker, och som även översätter från norska till danska.

En ny tid handlar om Lilly som lever i den lilla jylländska byn Thyregod under 1900-talets första decennier. När berättelsen börjar är året 1927 och Lilly har just blivit änka. Hon ser tillbaka på det liv som har gått, och även framåt på det liv som nu väntar henne. Lilly kom till byn som lärarinna, och gifte sig snart med distriktsläkaren i byn. Deras äktenskap varade i 20 år innan han gick bort i sjukdom. Äktenskapet var varken lyckligt eller olyckligt. Maken, Vigand, var en mycket rationell person, som höll sina tankar och känslor för sig själv, och släppte inte in hustrun, inte ens när slutet började närma sig. Han kritiserade henne ofta för att hon lät sina känslor styra, och hon kände aldrig att hon levde upp till hans ideal. Därför blir hon förvånad när det efter Vigands död visar sig att han gjort ett antal arrangemang för att trygga hennes framtid. Han har satt undan pengar och även ordnat med en ny bostad, när hon måste lämna läkarvillan. Som änka får Lilly också en helt annan status än den hon haft både som ogift och som hustru till doktorn. Plötsligt blir livet friare, och hon möts av en annan respekt från byborna. När hon en gång kom till byn var hon den första kvinnan som cyklade, och nu blir hon den första kvinnan i byn som kör bil. Hennes känslor är kluvna, de pendlar mellan saknad efter maken och en lättnad över att ha fått ett nytt liv. Det visar sig också att ingenting i livet är för sent, och kanske är det inte heller för sent för Lilly att få uppleva kärleken igen...

Boken är verkligen en liten pärla. Den är ett porträtt av en intressant kvinna, och en skildring av kvinnors villkor under den här tiden. I höst utkommer författaren med ytterligare en bok som berättar historien ur maken Vigands perspektiv.

/Åsa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar