Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotektorsdag 13 april 2017

Gul läsning i påsk!


Så här i påskveckan så gick jag ett varv i biblioteket för att hitta några soligt gula böcker som ni kan avnjuta till påskägget.
Kanske en rolig ljudbok kan vara något? Karin Brunk Holmqvist har skrivit en mängd finurliga och fnissiga böcker, bland annat Rapsbaggarna som handlar om bröderna Henning och Albert vars alltför lugna liv ställs på ända när barndomshemmet ska göras om till behandlingshem.
Sara har här skrivit om romanen Som hundarna i Lafayette Park av Anneli Jordahl, där vi får följa Jeanette som varit änka i flera år, och hur hon tampas med sin sorg och ensamhet. Men det är även en roman om klasstillhörighet och sökandet efter en plats i sitt eget liv.
För de yngre så kan det vara skoj att samlas runt den här gula boken, Roliga fakta och otroliga myter om kroppen av Paul Mason. En slags sant eller falskt bok om kroppen, där det ställs olika påståenden som man sedan får klarhet i. Är det verkligen sant att kroppen består av så mycket järn att det räcker till att tillverka en spik? Blir man förkyld om man går ut med vått hår?
Konsten att höra hjärtslag av Jan-Philipp Sendker är en annan gul bok som Tuija bloggat om här. En väldigt omtyckt berättelse där vi bland annat får följa Tin Win som lever i Burma och som kan höra sin älskades hjärtslag på flera hundra meters håll. En varm roman om kärlek och sällsamma livsöden.
En annan stark roman är Anuradha Roys bok En karta över omöjlig längtan som handlar om en indisk familj i tre generationer. De bästa vännerna Mukunda och Bakul kommer från olika bakgrunder men med samma hårda uppfostran. Så länge de två bara är vänner så tillåts de leva som de vill, men när känslorna mellan dem djupnar så skiljs de år. En mustig och vacker berättelse att sjunka ner i, helst i en skön fåtölj.
En gul äventyrsroman får även den plats i det bokliga påskägget! I Myteriet på Bounty av John Boyne så följer vi den fjortonårige John Jacob Turnstile som gripits för ficktjuveri och ska kastas i fängelse på obestämd tid. Men då griper ödet in och han blir istället erbjuden att mönstra på ett skepp. John är en fullständig novis på området, men allt måste väl vara bättre än fängelset? Nja, det beror på vilket skepp man hamnar på.. För John går ombord på Bounty med dess kapten William Bligh och skutan styr mot Tahiti. Så tar berättelsen en annan vändning och John får en stor roll att spela i denna välkända historia.
Slutligen, så tycker jag alltid att det är värt att återvända till den magiska världen runt Harry Potter. Harry Potter och det fördömda barnet är den åttonde historien om den numera vuxna trollkarlen Harry. Den utspelar sig nitton år efter den senaste boken och när vi nu möter Harry Potter igen så är han en rätt så trött och stressad flerbarnsfar som försöker leva upp till sitt rykte. Och för hans son Albus är det faktiskt ingen höjdare alls att ha en världsberömd far som lite har glömt hur man ska vara pappa. Boken är ett teatermanuskript men det stör inte läsningen alls, jag är bara så tacksam att få vistas i den här världen en gång till. Det är både roligt, spännande och sorgligt.


Glad påsk önskar vi på Bokstugan!


/ Malin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar