Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekfredag 25 april 2014

Konsten att höra hjärtslag av Jan-Philipp Sendker


Ja, det kan Tin Win, huvudkaraktären i Jan-Philipp Sendkers roman, som utspelar sig under senare halvan av 1900-talet, i Burma. Och han kan höra så mycket mer, förutom att höra sin älskades hjärtslag på flera hundra meters håll. Men allt börjar med att Julia, som lever och verkar i New York, av sin mamma får ett brev. Ett brev som mamman just hittat, fyra år efter att Julias pappa bara försvann. Gick upp i rök. Utan ett ord. Spåren efter honom slutar i Bangkok och polisen kan inte göra mer. Och medan mamman är bitter är Julia mest ledsen, hon förstår inte hur hennes pappa som var en mycket framgångsrik advokat, lyckligt gift med två vuxna barn, bara väljer att försvinna utan ett ord till sin familj. Men brevet som nu hittats, ett brev som pappan skrivit till en Mi Mi i Burma men aldrig postats, det får Julia att släppa allt – nu vill hon veta. Så hon reser till adressen på kuvertet, en mindre stad i det inre av Burma, för att leta efter sin far.

Och där möter hon en man, som vet vem hon är, och som berättar hennes fars historia för henne, en historia hon först inte kan förlika sig med, men till slut blir oerhört gripen av. Det är historien om den av sin mamma övergivna lilla pojken som tas omhand av en grannkvinna, som lite senare helt förlorar sin syn och blir blind, och lär sig orientera sig i det oerhört ensamma livet med hjälp av sin enastående hörsel. Så småningom hamnar han i en klosterskola, och lär oväntat känna en flicka vars hjärtslag uppslukar honom – Mi Mi. Men flickan är inte vilken flicka som helst, hon är underskön, men har inte heller hon skonats från livets orättvisor – hon är född med missbildade fötter och kan inte gå. Men Tin Win erövrar omvärlden med Mi Mi som vägledare på ryggen, tillsammans lär de sig upptäcka varandras världar, och ingen av dem är längre ensam. Tills…

Ja, nu säger jag inte mer, resten får man läsa sig till själv! Men det är en stillsam och poetiskt vacker berättelse om en kärlek utöver det mesta, men framför allt en stark skildring av hur ett liv kan utvecklas i ett sammanhang där man inte själv har inflytande över sitt öde. Och Tin Win är onekligen föremål för både stjärnornas inflytande såväl som mäktiga mäns.

/Tuija

1 kommentar:

  1. Vilken fin presentation av Jan-Philip Sendkers roman! Läste ut den i morse och saknar redan Tin Win och Mi Mi

    SvaraRadera