Nobelpristagaren Herta Müller är född i en tyskspråkig del i Rumänien. Hon flydde senare till Tyskland på grund av den starka kritik hon riktade mot regimen som då rådde i Rumänien. Ett flertal av hennes romaner utspelar sig alternativt handlar om Rumänien och kännetecknas just av den landsflykt som hon själv har erfarenhet av. Debuten "Flackland" beskriver tiden i hennes hemby Nitzkydorf då den rådande kommunistiska diktaturen försvårade livet för de tysktalande. Andra titlar där landet berörs är bland andra "Hjärtdjur", "Andningsgunga" och "Idag hade jag helst inte velat träffa mig själv".
En annan välkänd rumänsk författare, vars böcker ges ut i den lockande Panache-serien som Bonnierförlagen står bakom, är Mircea Cărtărescu. "Nostalgia", från 2002, och var den första av Cărtărescus romaner som översattes till svenska. Den innehåller fem berättelser som utspelar sig i Bukarest. Förlaget menar att "Nostalgia är som ett obehindrat drömtillstånd, eller, om man så vill: en verklighet med förhinder.". Cărtărescu mest omfattande verk är romantrilogin "Orbitor" där fiktion blandas med rumänsk historia och självbiografiska spår. Nu i dagarna fick vi "Travesti" till biblioteket som handlar om en författare försöker få bukt med sina neuroser genom att bearbeta vad som borde vara den utlösande faktorn.
Förlaget 2244, som även det är en del av Bonnierförlagen, är ett relativt nyuppstartat förlag som vill visa upp "litterära skatter och nya strömningar från Svarta havet". Här kan man bland annat hitta enstaka rumänska författare såsom Cătălin Dorian Florescu med romanen "Jacob beslutar sig för att älska", 2013 och Norman Manea som har skrivit "Huliganens återkomst", 2012, som bygger på författarens tid i koncentrationsläger som barn samt tiden i det då kommunistiska Rumänien.
Delta i bokmässan på hemmaplan, upptäck Rumänien.
/Sara
Tack för alla boktipsen! Rumänska författare har jag inte läst än, så det är något jag gärna vill prova på.
SvaraRadera