Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotektisdag 31 juli 2018

En bokhandlares dagbok av Shaun Bythell

Shaun Bythell äger och driver ett antikvariat, The Book Shop i det lilla skotska samhället Wigtown. I ”En bokhandlares dagbok” delar han med sig av vardagens vedermöder och glädjeämnen. De förstnämnda får definitivt mest utrymme i boken.

I form av dagboksanteckningar, och med mycket humor berättar han om roliga, jobbiga och pinsamma möten med krävande och ibland otrevliga kunder. Även hans personal är påfallande ofta opålitliga och samarbetsovilliga. Böcker ska ständigt hämtas, packas, sorteras och skickas - och de står ju aldrig på den hylla man kunde vänta sig. Jag får nästan intryck av att Shauns vardag skulle vara betydligt enklare om han slapp kunderna, medarbetarna och böckerna! Ett annat återkommande orosmoln är ekonomin och de stora nätjättarna som står för en allt större del av bokförsäljningen, och som även antikvariatsägarna är beroende av för att få sälja sina böcker. Shauns förhärdade bokhandlarhjärta mjuknar dock vid åsynen av barnet som läser högt ur en Harry Potter-bok, och den tufsige tonårskillen som köper ett slitet ex av ungdomsklassikern Räddaren i nöden. Även en förstaupplaga med skyddsomslaget kvar kan fortfarande få honom att leva upp en smula.

Det är rolig och lättsam läsning som också ger en tankeställare till alla oss som älskar antikvariat och bokhandlar. Om vi vill att de ska finnas kvar ska vi förstås gynna dem genom att köpa våra böcker där, och dra nytta av den kunskap som finns hos bokhandlaren. För den som i likhet med mig har jobbat i bokhandel är igenkänningsfaktorn i boken stor! Även vi som arbetar på folkbibliotek kan känna igen oss i många av de situationer som uppstår i The Book Shop.

/Åsa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar