Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotektisdag 4 juli 2017

Oväntad uppföljare av Louise Doughty

Jag lånade med mig Louise Doughtys Svart vatten i tron att det var en psykologisk thriller i stil med hennes förra bok, Kvinna inför rätta - läs här vad jag skrev om den. Jag märkte dock snabbt att det här var något helt annat, och blev ärligt talat först lite besviken. Jag hade verkligen ställt in mig på spännande men lättflytande läsning. Den här berättelsen kräver lite mer uthållighet och koncentration.

Boken utspelar sig omväxlande i Indonesien, Holland och USA. John Harper är anställd av en organisation som hjälper multinationella företag att etablera sig i länder med oroligt politiskt läge. Ofta handlar uppdragen om att lämna rapporter om det politiska och ekonomiska läget i landet, men ibland också om ren kurirverksamhet, som de utför på uppdrag av företag eller regeringar.

När vi först möter John är året 1998 och han befinner sig på ett uppdrag på Bali i Indonesien. Det är första gången på mycket länge han arbetar på fältet. Under hans första uppdrag i Jakarta 1965 hände något traumatiskt som vi först bara får antydningar om. Efter det har hans arbete mest bestått av skrivbordsjobb vid huvudkontoret i Amsterdam. Harper tvingas nu konfrontera dessa minnen samt även sin egen bakgrund. Han föddes 1942 i Indonesien (då holländska Ostindien) som son till en holländsk mor och en far som var hälften holländare, hälften indonesier och stred mot japanerna. Fadern mördades och John tillbringade sina första år i ett flyktingläger tillsammans med sin mor, innan de skickades hem till Holland vid andra världskrigets slut.

Det nya uppdraget får minnena att återvända, och han träffar också en kvinna, Rita, som liksom han har fört en rotlös och sökande tillvaro. De bär båda på tunga hemligheter, och om de ska kunna skapa sig ett liv tillsammans måste de båda göra upp med sitt förflutna.

Om det finns någon likhet med Kvinna inför rätta är det möjligen temat, moraliska dilemman och vad människor är beredda att göra. Det är en fascinerande berättelse om John Harpers livsöde, och en fängslande historisk bakgrund. Dock kräver den lite av sin läsare ifråga om att hänga med i Sydostasiens våldsamma politiska historia.

/Åsa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar