Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotektisdag 13 juni 2017

Seven to Eternity av Rick Remender och Jerome Opeña

Image Comics är just nu inne i en gyllene period då de för närvarande ger ut en stor mängd kritikerhyllade serier. Den mest hyllade serien de senaste åren är Saga av Brian K. Vaughan och Fiona Staples, som tagit emot serievärldens finaste priser. Saga blandar fantasy och science fiction och en stor dos surrealism. Dock är det mer fantasyelement i Saga än inslag av science fiction. Seven to Eternity, också utgiven av Image Comics, utspelar sig däremot helt och hållet i en fantasyvärld. Hittills har bara en bok, The God of Whispers, i följetongen kommit ut, men detta är ett verk så fyllt av idéer och förundransvärd konst att det är som om många verk pressats samman till en enastående bok. Jag kan rekommendera en artikel av Paste Magazine om seriens betydelse och stora tjusning. Saga i all ära. Seven to Eternity ger mig en rikare läsupplevelse.

Liksom Vaughan återvänder serieskaparen Remender ofta till ämnet familj och temat i många av hans böcker är självuppoffring, vad vi är beredda att offra för att våra familjemedlemmar ska vara trygga. I den här serieboken, den första av vad jag hoppas blir många volymer, möter vi den döende Adam som måste konfrontera the God of Whispers, en tyrann som härskar genom att vara en oemotståndlig röst för de som är rädda för förändring, en röst som talar till människors mörka sida, deras misstro och hat mot allt annorlunda. Adams hopp om en ljusare värld är som ett trots mot det mörker tyrannen spridit då han med lögner manipulerat och tagit kontroll över det mesta av Zhal, världen där berättelsen utspelar sig. Adam tvingas lämna fru och sju barn utan att veta om han någonsin kommer se dem igen. Till sin hjälp i kampen mot rädslans tyranni finns Mozaks, vad som påminner om riddare men i en fantasifull version som är en fröjd att beskåda.

Seven to Eternity må stundtals vara en mörk serie om en mörk tid, som glimtvis liknar vår egen, men också om hur hoppet kan kasta starka strimmor av ljus genom allt mörker. En ofta bländande vacker serie, och jag kan inte rekommendera den nog.

/Johan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar