Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekmåndag 9 juni 2014

Bletchley Circle

Fyra kvinnor löser en mordgåta i efterkrigstidens London. Så kan den brittiska dramaserien Bletchley Circle enkelt beskrivas. Men detta är en miniserie som innehåller mycket. I centrum står Susan som försöker anpassa sig till ett liv som hemmafru efter den hektiska tillvaron hos den brittiska underrättelsetjänsten under kriget. Hennes man vet inte något om hennes bakgrund och hon börjar i hemlighet nysta i ett antal mord som sker i London. Hon tror sig kunna förutspå när nästa mord ska ske, men polisen vill inte ta henne på allvar. Susan ger dock inte upp så lätt. Hon samlar ihop sina tidigare kollegor, tre kvinnor som arbetade med Susan på underrättelseenheten Bletchley Park, och tillsammans försöker de spåra den hänsynslösa seriemördare som härjar i London.

Bletchley Circle är spännande, välgjord och på många sätt nydanande. För ovanlighetens skull är det fyra kvinnor som löser brott, utan vare sig hjälp eller förståelse från de män som sägs bära upp samhället. En viktig och intressant tidsskildring av en period som inte ligger så långt bakom oss.
Säsong 1 finns på stadsbiblioteket och består av tre avsnitt, ca 45 minuter långa. Säsong 2 har nyligen visats i SVT. Varning för en del obehagliga scener!

/Maja

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar