Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotektorsdag 28 mars 2013

Tips på påskekrim!

Påskekrim är en trevlig norsk tradition som funnits sedan 1923. I Norge har man traditionellt tillbringat påsken i sina fjällstugor, och då ska man förstås ha något bra att läsa med sig... Lagom till påsk ger förlagen ut extra många deckare, som sedan säljer stort ute i bokhandlarna. Deckaren är ett lika självklart inslag i det norska påskfirandet som ägg och godis är för oss! Här får du tips på en ny och några äldre påskdeckare!

Den grymmaste månaden av Louise Penny är alldeles nyutgiven, och det är den senaste boken i hennes serie om den lilla kanadensiska byn Three Pines och kommissarie Gamache. Det är påsk i byn, och man firar enligt traditionen med att måla träägg som sedan göms så att barnen i byn ska få leta upp dem och byta in dem mot godis. Ett medium dyker upp i byn och krögaren Gabri får idén att hålla en seans med henne. Det som börjar lite skämtsamt, slutar dock snart i tragedi... Tonen i boken är som vanligt familjär och hemtrevlig, och om man har läst de tidigare två böckerna blir det ett kärt återseende av både byns invånare och poliserna vid Sûreté du Quebec.

För varje tid på året finns det en Maria Lang-deckare - om ni inte tror mig så titta gärna på den utmärkta kalender som Helena på bokbloggen Fiktiviteter har sammanställt! Här följer tips på två böcker som kan passa såhär i vårvintertider...

"Arvet efter Alberta - Bok 29, utspelar sig i ett regnigt och ett på grund av snösmältningen översvämmat Skoga. Lämplig läsning vid komplicerade arvsskiften."

"Camilla vid skiljevägen - Bok 30, utspelar sig i någon sorts vårvinter. Lämpar sig också vid äktenskapliga problem och om man råkar få ett oemotståndligt erbjudande från operan…"

Glad påskläsning!
/Åsa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar