Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotektisdag 29 januari 2013

Pojken i resväskan


Författarna till Pojken i resväskan, Lene Kaaberböl och Agnete Friis, har tidigare skrivit barnböcker. Detta är den första boken om sjuksköterskan Nina Borg som arbetar med flyktingar för Röda Korset. En dag ringer en väninna som Nina inte har träffat på länge och ber om hjälp. Nina ska hämta en resväska ur ett förvaringsskåp på centralstationen i Köpenhamn.
Efter viss tvekan lovar Nina att hämta väskan. Den är tung och när hon öppnar den finner hon en ljushårig liten pojke naken, neddrogad och knappt vid liv. Nina ringer flera gånger till sin väninna utan att få svar. När hon äntligen svarar får Nina veta att hon gömmer sig i en sommarstuga strax utanför Köpenhamn. Då Nina kommer dit finner hon sin väninna brutalt ihjälslagen.
Då bestämmer hon sig för att själv försöka ta reda på vem pojken är och var han kommer ifrån. Nina förstår inte pojken men tror att han pratar något östeuropeiskt språk. Av en prostituerad kvinna få Nina veta att pojken pratar litauiska och även vad hans mammas namn. Handlingen i boken är förlagt både till Litauen och Danmark. Det är en mycket spännande bok.
/Katarina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar