Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotektorsdag 7 juni 2012

In memoriam: Ray Bradbury 1920-2012

Ray Bradbury gick bort den 5:e juni. Efter Bradburys eget önskemål kommer det på gravstenen att stå: Författaren till ’Fahrenheit 451’. Den här science fiction-klassikern skrevs under kalla kriget och förmedlar en rädsla för att kommunismens censur och fascismens bokbål skulle bli verklighet även i USA. Fahrenheit 451, som gavs ut 1953, berättade om effekterna av ett kärnvapenkrig, hur brandmän blir ombedda att bränna vad som anses vara farliga böcker. Romanen berättade om saker som sågs som fantastiskt då, men som nu blivit verklighet – iPods, interaktiv TV, elektronisk övervakning och live-sängningar av sensationella händelser, där tragiska nyheter omförpackas för att bli lättsmält, okomplicerat och underhållande.

Bradbury var en produktiv författare ända in i slutet och har lämnat efter sig 27 romaner och mer än 600 korta berättelser. Han har mottagit många priser och är en av science fiction-världens mest respekterade författare. Från hans tid som manusförfattare för TV-program är de avsnitt han skrev för "Twilight Zone" kanske de som var mest utmärkande. Bradbury var aktiv även under de senaste åren då han har varit med på insamlingar till bibliotek, talat om sina böcker inför publik på bokhandlar och medverkat i en mängd andra litterära sammanhang. På onsdagskvällen hedrade president Barack Obama den nyligen avlidne Bradbury och skrev på Vita Husets hemsida att Bradbury förstod att "vår fantasi kunde användas som ett redskap för att förstå saker bättre, som ett verktyg för förändring och som ett uttryck för de värden som vi håller högst."

I senaste numret av Time Magazine återges några av Bradburys odödliga citat:
“What I have always been is a hybrid author. I am completely in love with movies, and I am completely in love with theater, and I am completely in love with libraries.” 
“Do what you love and love what you do.”
“If someone tells you to do something for money, tell them to go to hell."

/Johan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar