Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotek



måndag 17 december 2012

Dagar i tystnadens historia av Merethe Lindstrøm


Dagar i tystnadens historia är en stillsam men tät roman om det äldre gifta paret Eva och Simon. De lever sina dagar i tystnad och i frustration. Båda bär på en enorm sorg och skam, som de gärna inte diskuterar med varandra och vilket inledningsvis är oklart varför för läsaren. Sakta men säkert ökar vår förståelse om paret och den bakgrund som även förklarar deras avtrubbade sätt att vara. Eva historia är att hon som ung lämnade bort sin sex månader gamla son - något som hon inte kan skaka av sig. Simon är av judisk härkomst och plågas av sinade krigsminnen, något som han aldrig öppet talat om med sin hustru eller sina döttrar. Simon har dessutom helt slutat att tala på ålderns höst, därav den tystnad som vilar i hemmet. Ibland försvinner han iväg för att sedan bli återfunnen på en parkbänk någonstans och man anar mer och mer en förvirring, förlamning, en inledande demens hos Simon. Hemhjälpen Marija, återkommer som en betydelsefull karaktär, som blivit avskedad av paret trots deras mycket vänskapliga relation - det vilar även en tystnad över varför hon egentligen blev avskedad...

Romanen följer ingen kronologisk ordning utan är uppbyggd på Evas fragmentariska minnen. Hela tiden antyds det att någonting har hänt och som läsare dras man in i den täta och hemlighetsfulla familjetragedin. Simons tystnad återkommer genom hela romanens gång då Eva känner en enorm frustration över att inte kunna få utlopp för de känslor som finns inom henne - för i takt med att Simon tystnar blir även Eva desto mer introvert. Dagar i tystnadens historia är en roman som kan tyckas verka händelselös men där det kokar och pyr på ytan samt inuti Eva och Simon.

Dagar i tystnadens historia är en roman om allt det där man aldrig pratar om och vann årets Nordiska rådets litteraturpris. Läs den.

/Sara

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar