Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotektorsdag 14 september 2017

Crossroads of Canopy av Thoraiya DyerGenren fantasy återanvänder ofta gamla idéer. Allra oftast är det en Tolkien-inspirerad värld vi får träda in i eller, som i George R.R. Martins och Joe Abercrombies böcker, en värld inspirerad av medeltida historiska händelser och folktro. Därför är det välkommet med fantasy-romaner som vågar skapa en helt ny värld, vilket ger författare möjligheten att utforska andra idéer än de vi är vana vid att ta del av. Detta är en sådan roman.

Världen Thoraiya Dyer öppnar upp för oss är en regnskogsvärld vars gigantiska träd skulle få våra högsta skyskrapor att te sig små som sandslott. Träden, över tusen meter höga, över tvåhundra meter i diameter, stora nog att rymma hela städer, innehar samhällsskikt där de med störst makt bor högst upp. I denna fantasieggande värld följer vi Unar, en sextonårig tjej som drömmer om att bli livvakt till en reinkarnation av en gudinna. Liksom Jon Snow i första boken av Sagan om is och eld, ser hon det som sitt öde att uppnå sin dröm, men utför en moralisk handling som hindrar henne att nå dit, och hamnar bland de utstötta och marginaliserade.

Vi får veta att Unar tidigare flytt då hennes föräldrar skulle sälja henne som slav. När hon nu följer sitt samvete och hjälper slavar blir hon tvungen att lämna sitt nya hem och sin dröm. Hon hamnar långt ner i den vertikala världen, och får där veta hemligheter som ändrar hennes syn på sig själv, kunskap som hotar hennes världs samhällsordning. Hennes resa präglas av hennes passion att uträtta stordåd och hennes dröm att finna den reinkarnerade gudinnan och kunna återvända hem i triumf.

Boken är fylld av kärlek till regnskogens magi och hemlighetsfullhet. Bara en bråkdel av allt levande i vår världs regnskogar har upptäckts och i den till synes outtömliga artrikedomen har vi redan gått miste om många av skogens hemligheter som för alltid försvunnit. Dyer har hämtat inspiration från den ännu bevarade regnskogen i sina hemtrakters New South Wales. Fantasy i skogsmiljö har gjorts förut, men en värld i regnskogsmiljö, där människor förhållandevis är mindre än insekter, deras civilisation bräcklig som en termitkoloni – detta är något väldigt originellt och oändligt spännande. Jag är full av förväntan inför nästa del i den här planerade trilogin!

/Johan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar