Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotektisdag 4 april 2017

Ancillary Justice av Ann Leckie

Då en kompis berättade att hon nu i vår skulle läsa Ancillary Justice för andra gången blev jag nyfiken på den här omtalade boken, särskilt eftersom det är en bok som tillhör en genre som ligger mig varmt om hjärtat. Min nyfikenhet växte då jag läste om den kultstatus boken fått och att den vunnit både Arthur C Clarke Award och Hugo Award, de mest prestigefyllda priserna inom science fiction-litteraturen. Dock är boken än så länge ej översatt till svenska.

Romanen utspelar sig i en avlägsen framtid där bebodda planeter ingår i ett imperium vars soldater är "ancillaries", styrda av artificiell intelligens. En sådan soldat är Breq, som i bokens inledning räddar livet på Seivarden, en officer hon en gång kände. Breq söker efter de som förstört hennes skepp och orsakat att hon är strandsatt i en värld av is, fast besluten att skipa rättvisa. Då kön förlorat sin betydelse i Breqs androgyna värld förekommer ingen urskiljning mellan kvinnliga eller manliga attribut, vilket bryter ner förutfattade meningar vi har om könsroller. Då Breq tidigare haft nästintill ändlös information tillgänglig om sin omvärld måste hon nu, frånkopplad från det närmast allvetande skeppet, agera i blindo och förlita sig på sig själv.

Låter dessa idéer bekanta? Låt vara att man ibland i svartsynt ennui upplever att allting är en upprepning. Ens fantasi kan dock öppna upp nya sätt att se på världen. Och om det finns mycket nytt under solen, hur mycket nytt väntar oss då inte om vi blickar ut mot fjärran solsystem? Leckie lånar förvisso friskt från tidigare science fiction-böcker. Men mycket är orignellt, och även om det som väcker förundran är bekant, förtar det inte kraften i det förundransvärda. Då man förnimmer idéer besläktade med Leckies inser man att det finns mycket att hämta i genrens fruktsamma släktträd av idéer, där gamla koncept förgrenar sig till något nytt och spännande. Leckie har plockat från dessa dignande grenar med respekt inför tidigare mästerverk, även om en del klichéer kan tyckas vara för lågt hängande frukt. Men det här är trots allt en bok som vidgar vyerna.

/Johan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar