Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekmåndag 13 februari 2017

Where My Heart Used to Beat av Sebastian Faulks

Faulks väver samman många intrigtrådar i den här känsligt och känslosamt återgivna berättelsen om en äldre man som ser tillbaka på sitt liv och dess olösta gåtor. Återkommande teman i Faulks böcker är krig, trauma, mod och passion. I den här boken har huvudpersonen resignerat sig inför de skeenden som gjort honom desillusionerad. Men trots att han tror att han helt fogat sig i sitt öde blir han inte kvitt sina minnen och i varje hågkomst finns ett sting av saknad, vilket ger oss en roman som handlar om en längtan tillbaka till en passionerad kärlek och en förlorad oskuldsfull tid. Trots dess udd av melankoli finns det ljusglimtar av hopp och tro på kärlekens helande kraft.

Det är 1980 och huvudpersonen, psykiatern Robert Hendricks, har bara några år kvar till pensionen. Det är sommar, naturen har återfötts, och en liknande förvandling tycks ske inom honom, för Medelhavets färger, dofter och ljud fyller hans sinnen och väcker minnen till liv. Han befinner sig på en ö utanför Frankrikes sydkust där han träffar doktor Pereira, som tjänstgjorde med Hendricks far under första världskriget. Pereira har läst Hendricks bok och har bjudit honom till ön för att de tillsammans ska kunna reda ut gäckande mysterier och inom kort tid kommer Hendricks nästintill helt slocknade livslust att flamma upp igen.

Faulks skriver skickligt om den dubbelbottnade Hendrick, både ombytlig och enveten, både självmant fast i det förgångna och ivrig att fly från det. Mycket går emot honom men han låter sig inte tappa modet utan kämpar mot känslor av misströstan över sin ensamhet, sitt utanförskap och sin sorg över att livet gått honom förbi. Utöver skarpa filosofiska betraktelser och poetiska kärleksbeskrivningar bjuder boken även på spännande läsning om farliga uppdrag bakom fiendens linjer under andra världskriget. Ge den här boken en chans och ni kommer att upptäcka en händelserik och idérik roman som ofta är tänkvärd utan att upphöra vara underhållande.

/Johan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar