Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotektisdag 21 februari 2017

The Sea Between Us av Emylia Hall

Det är väldigt lätt att identifiera sig med och känna sympati för den äventyrliga Robyn och den försiktiga Jago, vars stapplande ansats till någon form av förhållande den här starka romanen handlar om. Boken är också en kärleksförklaring till en särskild plats i Cornwall, varsamt beskriven av Hall som liksom bokens huvudpersoner inte kunnat värja sig mot dess dragningskraft.

Robyn och Jago, båda i tidiga tjugoårsåldern, kan nästan inte vara mer olika. Medan Robyn är en våghalsig spänningssökare som drömmer om att resa runt i världen trivs Jago på den plats där han växt upp och känner ingen rastlöshet. Jago ser Robyn för första gången då hon surfar i en vik utanför Cornwalls västligaste kust. En våg drar henne ner i djupet och Jago dyker i och räddar henne. Robyn berättar det inte för någon. De får chans att prata igen då hennes föräldrar bjuder Jago och hans pappa, deras närmaste grannar, på middag. Efter middagen går hon och Jago avsides, men är för skygga och bortkomna inför varandra för att komma varandra närmare. Robyns och Jagos skilda ambitioner för dem bort från varandra. Då Jago hittat arbete på andra sidan Atlanten är det mer än ett hav som skiljer dem åt och Robyn undrar nu vad som kunde ha varit. De möts igen i Cornwall och slits mellan att följa sina gamla drömmar och de nya drömmar som nu innefattar den andres närhet.

Hall har beskrivits som en konstnärlig författare och hennes språk är rikt målande, särskilt i skildringen av den lilla havsviken där Robyn lär sig surfa, hennes egna speciella plats i världen. Robyns attraktion till Jago påminner om hur hon dras till havet och deras aviga försök att lära känna varandra står i samklang med Robyns fumliga försök att bli ett med vågorna. En minnesvärd bok om hur längtan bort kan vara lika svårt att hålla i styr som hemlängtan.

/Johan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar