Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotektisdag 7 februari 2017

Det hermetiska garaget av Moebius

I den här lätt utflippade serieboken, utgiven av Cobolt i ett flott stort format som gör de detaljrika bilderna rättvisa, flödar fantasin hos Moebius, som om en fördämning brustit och nyckfulla associationer strömmar ut i omtumlande vågor. Verket fångar drömmars surrealism med dess psykedeliska bilder fyllda av experimentlust. Moebius driver glatt med förväntningar och uppluckrar genrer så att läsaren ständigt känner sig överraskad. Då man följer den röda tråd man tycker sig skönja hamnar man i vindlande irrgångar, alltmedan man till råga på allt får ta del av snurriga tankelekar.

Det hermetiska garaget är indelad i mycket korta kapitel, medvetet osammanhängande, likt scener i en dröm. Medan omgivning förvandlas och karaktärer ständigt får nya roller och uppdrag finns några huvudpersoner kvar. Vi får följa major Grubert, en hjälmprydd äventyrare som försöker hålla ordning på världen vi träder in i, och platsen för det ständigt improviserade skådespelet är en asteroid i stjärnbilden Lejonet. Som i en vild dröm byter individer personligheter och kön och allt är tecknat med livlig men detaljrik stil som är en fröjd för ögat

Jean Giraud är under pseudonymen Moebius känd världen över som en av de mest ansedda serieskaparna någonsin. Han gick bort 2012 och hyllades då vitt och brett inte bara för sitt serietecknande, utan även för sitt betydelsefulla arbete inom film, vilket gav filmer som Alien och Femte Elementet sin säregna estetik.

/Johan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar