Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekonsdag 26 oktober 2016

"Circle" av Dave Eggers

Ernest Hemingway sa en gång att det "finns ingen vän som är så lojal som en bok". Att läsa en bok av Dave Eggers är som att lära känna en vän som har inspiration i överflöd. Eggers roman "Circle" fick fint mottagande i the Guardian och New York Times, och Margaret Atwood har berömt Eggers för hans idérikedom. Efter att ha läst den är jag nu spänd på att se den kommande filmen med Emma Watson i huvudrollen.

I Eggers sällskap är man i goda händer, och även den här boken är som en klok vän med kloka frågeställningar. Men det är problematiskt att den har en antihjälte som huvudperson och att den ofta är kyligt betraktande. Den hade behövt mer själ. Det är frustrerande hur nära "Circle" kommer i sin strävan att vara en stor roman om vår tid och de faror framtiden kan ställa oss inför ifall stora företag börjar agera totalitärt. Men som idéroman är den effektiv, då den ifrågasätter vissa tendenser i vår värld, där vi ibland ägnar så mycket tid åt skärmar att vi avskärmar oss från varandra. Avsnittet "Nosedive" i tv-serien "Black Mirror" har liksom "Circle" framgångsrikt fångat den här mörka sidan av vårt beroende av teknologi och användandet av sociala medier för att få bekräftelse.

"Det här är himmelriket", är huvudpersonens första intryck av företagets campus, som är som ett mindre samhälle där allt man behöver finns nära till hands. Huvudpersonen i "Cirlce", Mae, är ung, naiv, och drivs av ett begär av att synas, att vara någon.  Circle, företaget där Mae blir anställd, är ett socialt nätverksföretag som erbjuder ett enda konto till alla sociala medier och nätbutiker. På sin första dag på sitt nya jobb är hon upprymd och full av förväntan, djupt tacksam över att vara anställd av "det enda företaget som verkligen betydde något", lycklig över att befinna sig på "den bästa arbetsplatsen", en värld skapad av "utopister". Naturligtvis är det inte himlen hon kommit till och naturligtvis är det hon i början kallar för "utopia" en plats som alltmer liknar en dystopi. Men att berättelsen rör sig mot ett oundvikligt mål gör inte läsningen mindre underhållande. Handlingen  rusar framåt med ett obevekligt tempo, och hela tiden, med en nästan febrig iver, väcker Eggers intressanta tankar, får oss att se på teknologins makt med nya ögon, en ofta omtumlande upplevelse.

Eggers framtidsskildring har jämförts med George Orwells "1984". Men "Circle" har också stora likheter med Aldous Huxleys "Du sköna nya värld", vars huvudperson också är en nykomling i en värld som presenteras av dess invånare som paradisisk men som får allt mörkare drag ju närmare man kommer dess kärna. Det är kusligt hur företagets ledargestalter lyckas rättfärdiga devisen "ALLT SOM HÄNDER MÅSTE BLI KÄNT", hur de menar att övervakning förhindrar brott och maktmissbruk. Men vägen till helvetet kantas som bekant av goda avsikter, så vi kan både förstå företagets goda intentioner och få onda aningar av de slagord som de senare hamrar in i sina anställda: "HEMLIGHETER ÄR LÖGNER. ATT BRY SIG ÄR ATT DELA MED SIG. PRIVATLIV ÄR STÖLD.”

Mae arbetar sig uppåt och hamnar i allt högre position i Circle. Men hennes ex-pojkvän vill få henne att vakna, se Circles destruktiva sida. Mae kan inte se det från hans perspektiv. I ett oövervägt ögonblick har hon sex med en fling på jobbet och får efteråt veta att han i smyg spelat in alltihop, och han vägrar att radera videon. Kort senare blir hon ertappad då hon gör något i hemlighet som Circle får henne att ångra. Det blir allt tydligare att Circle är som en kult, och de hjärntvättar henne till att älska Circle och att följa deras lära om att alla hemligheter är av ondo, att ingenting gott kan komma av att det sker i det fördolda. Att hon blir tvungen att bryta med sin familj är en uppoffring hon ser som nödvändig. Men vem är den mystiske Kalden, som hon har ett förjudet behov att träffa där ingen ser? Och vad betyder det att Circle vill ta över den demokratiska processen? Bokens sista scen är blodisande. Det ska bli intressant att se den här omdebatterade boken och dess många starka scener på vita duken!

/Johan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar