Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekonsdag 4 maj 2016

"Half the World" av Joe Abercrombie

Abercrombies böcker har jämförts med George R.R. Martins. Båda dessa fantasyförfattare har en imponerande förmåga att beskriva tredimensionella karaktärer, vare sig det gäller hjältar eller skurkar, så att ingen av de personer vars tankar vi får följa är helt igenom god eller ond. En annan aspekt av deras författande de har gemensamt är att världen de beskriver är mer lik vår medeltida värld än en helt och hållet påhittad värld och magin i denna värld är begränsad.

I "Half the World", en ungdomsroman som även vuxna kan läsa med stor behållning, får vi återigen möta Yarvi, som nu är vad som kan liknas vid präst, vilket inneburit att han inte är ett hot mot den nuvarande kungen. Men det är Brand, en ung krigare som straffats fastän han handlat rätt, och Thorn, en ung kvinna som motarbetas av alla för att hon inte följer normer eller beter sig som en kvinna förväntas, det är dessa två vi främst får följa. Att läsa om deras umbäranden är som att färdas tillbaka i tiden och återigen känna hur det är att vara ung och känna sig utanför och inte passa in någonstans. Jag är full av beundran för Abercrombies förmåga att fånga de mest omvälvande ögonblicken i livet och ge dem ny innebörd, få oss att bli så gripna av huvudpersonernas vedermödor att det är som om deras smärta var vår egen. Det här är en bok med evigt brinnande angelägenhet med universella lärdomar om hur det är att vara ung och uppleva hur man står ensam mot hela världen och om den vänskap som binder ihop unga vänner med något starkare än familjeband.

Thorn ger sitt allt för att bli en oövervinnerlig krigare och tränas hårt av sin läromästare. Men hon överrumplas av att hon börjar få känslor för Brand som hon inte kan värja sig mot. Hon och Brand är två barndomsvänner som för första gången ser vanrandra som vuxna och båda två tror sig vara ensamma med sin nyfunna kärlek till varandra. När de anländer till kejsarinnan, en av de mäktigaste kvinnorna i världen, och Thorn beskyddar denna kvinna i ett hjältedåd hon tidigare drömt om som hennes livsmål, då är inte ens det tillräckligt. Detta för att hon tror att hennes kärlek är obesvarad. Kejsarinnan ser att något fattas Thorn och säger, "Perhaps we look at others and see only the things we don't have. ... Perhaps we all feel weak, underneath." Kloka ord i ett viktigt ögonblick i denna bok, en av de starkaste fantasyromaner jag läst.

/Johan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar