Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekonsdag 7 maj 2014

Paul Gravett lyfter fram serier

"Freeforall" av Margaret Atwood
och Christian Ward
Författaren och seriespecialisten Paul Gravett har skrivit ett antal intressanta böcker om serier. I början av maj det här året skrev han en engagerande artikel i Guardian om seriekonstens dåliga rykte. Han belyser här varför serieböcker, även kallat grafiska romaner, sällan högaktas på samma sätt som verk inom litteratur, film och teater.

En teori om varför serier har så dåligt rykte är medias bristande uppmärksamhet av serier, vilket gör att vi endast kommer i kontakt med dess värsta sidor. Det vi kan associera till om vi aldrig läst en seriebok är serietidningarna, som oftast är riktade till barn och alltför ofta är av undermålig kvalitet, eller de serier som skapat kontroverser och på så vis fått utrymme i media. Eftersom kulturskribenter inte ger lika stort utrymme åt serier som andra konstformer föräras med är gemene man och kvinna inte bekanta med seriernas bästa sidor och känner således inte till de verk inom mediet som mottagit prestigefyllda priser. Stort utrymme ges däremot till litteratur- och filmpriser. Så länge olika kulturmediers bästa verk får ojämlikt bemötande, vilket innebär att de mer traditionella mediernas bästa verk och upphovsmän får en fin, central plats i nyhetssammandrag medan ett nytt medium bara bedöms efter dess dåliga sidor, så länge man accepterar detta obalanserade förhållande kommer det ignorerade mediet endast att existera i kulturlandskapets ghetto i många kritikers ögon. Kanske är det på grund av detta förhållande som man får konstiga blickar om man läser en seriebok på bussen eller tunnelbanan istället för en traditionell bok eller e-bok. Men mediet är fortfarande ungt. Beakta att romanen och spelfilmen också hade dåligt rykte när dessa konstformer var nya.

/Johan

1 kommentar:

  1. Jag tycker att det ändå känns som om fler och fler fått upp ögonen för "grafiska romaner". När jag spontant hör ordet "serier" tänker jag mer på Liv Strömquist och Nina Hemmingsson än Bamse och Kalle Anka. Men visst är de värda att uppmärksammas och få mer cred!

    SvaraRadera