Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotek



tisdag 31 augusti 2010

Klassiska klänningar och snygga skor

Design Museum är en serie böcker som utforskar designhistoria, hur modern design har uppkommit, förändrats och präglats av sin tids fenomen och värderingar. Varje bok behandlar ett område; klänningar, skor, stolar och bilar, där man valt ut de 50 mest betydelsefulla genom tiderna. Böckerna är skrivna av Michael Czerwinski och ges ut av Design Museum i London.
I Fifty dresses that changed the world gör författaren nedslag i olika stilar från 1915 till 2007 med hjälp av bilder och korta texter. Många av klänningarna förknippas med en viss person som burit den och gjort den känd. Här finns Marilyn Monroes vita halterneck-klänning från den berömda scenen med fläkten i filmen The seven year itch, prinsessan Dianas bröllopsklänning, och klänningar som burits av Twiggy, Jackie Kennedy och andra modeikoner.
Fifty shoes that changed the world visar skomodets höjdpunkter (och lågvattenmärken?) från 1800-talet och fram till idag, från Hush Puppies och Winklepickers (!) till senare decenniers Flip-flops och Crocs. Båda böckerna är snygga och inspirerande, inbjuder till att bläddra i och ger kortfattad information om olika perioder i design- och modehistorien. I serien Design Museum finns även Fifty cars that changed the world och Fifty chairs that changed the world.

/Åsa

måndag 30 augusti 2010

Höstens böcker del 2

Idag fortsätter jag min djupdykning i höstens bokflod, första delen kan ni läsa här. För den som gillar pocket kommer det många bra titlar i detta format under hösten, t.ex. Den siste greken av Aris Fioretos, som fick Sveriges Radios romanpris tidigare i år, Kall feber av Jerker Lindborg - här kan du läsa vad Therese tyckte om den, Okänt offer av Tana French har jag talat mig varm för här. Igelkottens elegans kommer äntligen i pocket, har du inte redan läst den, så passa på nu! Bonniers ger ut en rad klassiker i pocket, t.ex. William Goldings Flugornas herre, Harper Lees Dödssynden (To kill a mockingbird) och Albert Camus Främlingen.

Glädjande nog verkar det vara en trend i höst att flera förlag ger ut klassiker i nytryck. Albert Bonniers förlag ger ut Agnes von Krusenstjernas svit som börjar med Fattigadel, Ellerströms ger ut Virginia Woolfs Ett eget rum och i Brombergs serie Nobelklassiker kommer Solzjenitsyns Den första kretsen.

Flera välkända vuxenförfattare ger ut barnböcker under hösten. Anna Jansson har skrivit om polisen Maria Wern i en populär deckarserie, som inleds med Stum sitter guden. Nu skriver hon även deckare för barn med Marias son Emil Wern i huvudrollen. Tre böcker finns än, den fjärde kommer i höst.

/Åsa

fredag 27 augusti 2010

Filmtips - Brända av solen

Sommar år 1936 i en lantlig idyll någonstans i Sovjetunionen. På ytan en glad samling släkt och vänner som samlats på sommarstället för att njuta av ledighet, gemenskap, sol och värme. Under ytan rädsla, oro och misstänksamhet, en realitet för människor som lever i skuggan av Stalins terrorstyre. Vem är vän och vem är fiende? Landskapet är betagande vackert, familjen är fylld av glädje och skrattar ofta och mycket. Men över allt vilar Stalins allseende ögon och en undergångsstämning.
Brända av solen i webbkatalogen
 /Carina

torsdag 26 augusti 2010

Sluta läs!

Trots att läsning är en favortitsyssla med fem-i-topp-status händer det att det går segt. Lusten är puts väck, varje sida känns evighetslång och boken blir liggande på sängbordet som ett dåligt samvete. Värst är det när det är en av de där haussade böckerna som man har hört ska vara ”såå bra!”. Jag vill ju också förstå storheten! Så jag tragglar vidare och tror att det ska vända, men det gör det ack så sällan. När läsoviljan väl infunnit sig är den svår att bli av med. Några exempel på böcker som jag slutat läsa (en del av dem ska garanterat öppnas igen, andra ska få förbli oavslutade för evig tid): Allt går sönder av Achebe, Små citroner gula av Ingemarsson, De välvilliga av Littell (se mitt inlägg från tidigare i somras…), Om nattern i Chile av Bolano, Förtrollerskan från Florens av Rushdie, Kunzelmann & Kunzelmann av Vallgren, En karta över omöjlig längtan av Roy...

Listan (som absolut inte är en lista på "icke-boktips"!) kan göras lång. Vad det handlar om är problemet dålig timing - de där böckerna som inte fängslar just nu kan mycket väl vara klockrena en annan gång. Men med tanke på den myriad fina/spännande/kloka/omskakande/roliga böcker som bara väntar på att bli lästa kan jag sätta mitt läshuvud på att det i varje stund finns en bok som passar så mycket bättre än den som ligger halvläst och surar på ditt sängbord. Och i nästa stund också. Och nästa. Ödsla inte din tid på att läsa det som inte ger någonting! Ta någonting annat! Våga sluta läsa lite oftare!
/Lisa

onsdag 25 augusti 2010

Hans Koppel = Petter Lidbeck

Avslöjandet kom alldeles nyss på Adlibris. Petter Lidbeck är kanske mest känd som författare till barn- och ungdomsböcker. Här kan du läsa en intervju med Lidbeck.


/Åsa

tisdag 24 augusti 2010

Vem är Hans Koppel?

Nu avslöjas författarpseudonymerna på löpande band. Det var ju inte så länge sedan Lars Kepler (författare till Hypnotisören och Paganinikontraktet) visade sig vara paret Coelho/Ahndoril. I morgon, den 25 augusti, lovar Adlibris att avslöja vem/vilka som döljer sig bakom namnet Hans Koppel i samband med att den tredje boken, Kungens födelsedag, släpps. Två böcker har tidigare kommit ut, Vi i villa och Medicinen. Jag har läst Medicinen som handlar om Johanna, ensamstående mamma och journalist, som har det kämpigt både privat och på jobbet. Allt vänder dock när hon blir erbjuden att prova en ny munsårsmedicin, som visar sig ha vissa oväntade bieffekter. Jag tyckte boken var snabbläst och rolig, underhållning för stunden helt enkelt. Det förekommer många spekulationer om vem som döljer sig bakom namnet Hans Koppel. De flesta verkar vara överens om att det är en redan känd författare, som vanligen skriver böcker i en helt annan genre. Namn som nämns är paret Helena von Zweigbergk och Bengt Ohlsson, Petter Lidbeck eller Marcus Birro. Varför väljer man då att skriva under pseudonym? I en intervju med sitt förlag har Hans Koppel sagt följande:

”Jag vill inte att min omgivning ska läsa in en massa i det jag skrivit. Det är oftast fel personer som tar illa vid sig, och jag vill ha glada människor omkring mig.[…] En annan bra grej är att man slipper sitta i morgonsoffa och svara på frågor som programledaren läser från en prompter.”

Håll utkik på Adlibris kl. 13.00 i morgon! Det finns fortfarande pseudonymer kvar att knäcka för den listige, t.ex. Bo Balderson och Tim Davys. Här kan du läsa en artikel ur Svenska Dagbladet om pseudonymer.

/Åsa

måndag 23 augusti 2010

Höstens böcker del 1

För mig är det alltid en högtidsstund när Svensk bokhandels höstboksnummer kommer ut. Oftast kastar jag mig över den direkt när den kommer i brevlådan i juni, men i år har jag faktiskt lyckats spara den till augusti. Vid en första genombläddring känns det som om trenderna för höstens bokutgivning blir fortsatt dominans för deckare, biografier och kokböcker.

På deckarfronten finns många höjdpunkter att se fram emot under hösten. Det fördolda är Hans Rosenfeldts och Michael Hjorths författardebut och är första delen i en serie om en expert på gärningsmannaprofiler. Jag ser fram emot läsningen, och har höga förväntningar på Rosenfeldt, som har gjort så mycket bra i radio och på teve. I oktober kommer rättsläkaren Elias Palms bok Corpus delicti, som är första delen i en serie om en kvinnlig rättsläkare. Det låter också spännande, kanske en svensk Scarpetta?

Förlaget Minotaur har för mig blivit synonymt med bra deckare, i höst kan vi se fram emot nya böcker av två av deras bästa författare, Peter Robinsons Bad boy och Stephen Booths Flickan i floden. Johanna Limme och Martin Palmqvist ger ut Böljelek, som inleder serien om kyrkoherde Simon Eldfeldt i Asarum, som löser brott vid 1800-talets slut. Boken kommer 26 augusti, tills dess kan ni gärna läsa deras deckare om Karlshamn som jag tidigare tipsat om här. Jag återkommer med fler höjdpunkter ur höstens bokflod!

/Åsa

lördag 21 augusti 2010

Skräckläsning och sträckläsning

Jag har ägnat mig åt en kombination av ovanstående på sista tiden. Jag har läst Linwood Barclays Alltför nära på samma intensiva sätt som jag läste Utan ett ord av samma författare, här kan du läsa vad jag tyckte om den. Alltför nära har samma spänning och samma sympatiska, lågmälda berättarjag, vilket gör historien mer trovärdig. Familjen Cutter blir djupt chockade när deras närmaste grannar, familjen Langley, hittas mördade i sitt hus. Ett paket som levereras till fel adress får paret Cutter att börja fundera på om det egentligen var de själva som var de tilltänkta offren. Och vad gjorde deras 17-årige son i huset strax innan mordet…?

Parallellt med Barclay har jag övat upp min engelska lite med Susan Hills The woman in black, en spökhistoria som har några år på nacken. Helena på bokhora skrev om den, apropå att den nu ska filmas, och jag tyckte den verkade vara helt i min smak. Har över huvud taget fått många bra deckar- och thrillertips av Helena, så kolla gärna hennes inlägg.

The Woman in black börjar i London med att den unge advokaten Arthur Kipps får i uppdrag av sin arbetsgivare att åka norrut till det avlägsna Eel Marsh House för att vara med på begravningen av husets ägare Mrs Drablow, som var kund hos advokatfirman. Därefter ska han gå igenom och ordna upp hennes efterlämnade papper. Redan på tåget börjar Arthur förstå att det är något underligt med huset, människor han pratar med ser oroliga ut och kommer med antydningar om huset. Efter begravningen ser Arthur för första gången den skelettliknande kvinnan i svart, och sen bara fortsätter hemskheterna. Detta är en gammal hederlig spökhistoria, med alla nödvändiga ingredienser; ett avlägset och öde hus, den täta dimman som aldrig riktigt tycks lätta, en olycksbådande stämning och (förstås!) en intet ont anande huvudperson…
Just nu ligger två andra böcker på mitt sängbord och väntar på att få skrämma mig, En mörkrädd pojke av Justin Evans och Någon i din säng av Andreas Roman. Brrr…

/Åsa

fredag 20 augusti 2010

In the loop

Börjar ni, som jag, så smått komma upp ifart igen efter lugna sommarlunken? I jämförelse med det här gänget framstår de flesta av oss ändå som under av harmoni. I en hiskelig fart kastas praktikanten Toby Wright in i maktens korridorer. Den brittiske ministern Simon Foster råkar, framför TV-kamerorna, säga att ”krig är oförutsägbart” i ett läge när Irak-kriget som bäst håller på att planeras vilket skapar en storpolitisk kris. Toby och Simon skickas iväg på en tur till New York, med den kontrollgalne och storsvärande Malcolm Tucker tätt  i hasorna, för att försöka dämpa effekterna av uttalandet. Handlingen är rätt komplicerad, men dialogen briljant. Filmen påminner mycket om den brittiska TV-serien "The office" både i stil och humor, om än i ett uppskruvat tempo. I det stora hela är In the loop är en rasande rolig satir.
/Lisa

torsdag 19 augusti 2010

The Threshingfloor

David Eugene Edwards, sångare i det hyllade, nu nedlagda alternativcountrybandet 16 Horsepower har nu gett ut sitt 5'e album med Woven Hand, som började som ett sidoprojekt för Edwards som soloartist. Musiken är fortfarande baserad i amerikansk folkmusik / alternativrock och Edwards mässande och dånande stämma utgör fortfarande upplevelsens epicentrum, men The Treshingfloor innehåller något större och kraftfullare arrangemang än tidigare album och referenserna till folkmusik från andra delar av världen får sägas vara påtagliga. Edwards är son till en väckelsepredikant och de svavelosande bibliska tema, kring skuld och försoning, som i princip utgör grunden i samtliga texter har inte sällan varit något av en vattendelare i åsikten om Woven Hand hos såväl recensenter som publik.

Skivan i vår webkatalog

/Jacob

onsdag 18 augusti 2010

10-i-topp Film

Här kommer en topplista över de mest utlånade filmerna på Stadsbibliotekets vuxenavdelning under andra kvartalet 2010. Är det någon du inte har sett än? Välkommen in och låna!
1. Jag har älskat dig så länge
2. Bröllopsfotografen
3. Julie & Julia
4. Coco - livet före Chanel
5. Coco Chanel & Igor Stravinskij
6. Flickan
7. Looking for Eric
8. Maria Larssons eviga ögonblick
9. Revolutionary road
10. Sin nombre

Här kan du se titlarna i webbkatlogen och fler tips från filmtopplistan.

tisdag 17 augusti 2010

Fy fan vad vi e bra


Så här i valtider är det populärt att diskutera skolpolitik och vill man ha lite bränsle i debatten kan man läsa Fy fan vad vi e bra med undertiteln Bekännelser från en obehörig lärare och hans elever i den svenska flumskolan av Bosse Gustafsson.
Gustafsson är utbildad journalist och arbetar på en stor kommunal gymnasieskola i Karlskrona. Det är en reportagebok och ett debattinlägg med träffande språk. Texten är personligt hållen, varvad med härliga elevtexter och ger oss en målande bild av hur vardagen på en stor kommunal gymnasieskola kan te sig. Boken stäcker sig över flera läsår fram till våren 2010 och vi får följa hans tankar och funderingar kring skolans värld ur en obehörig lärares perspektiv.
Boken bör vara av intresse för alla som har någonting med skolans värld att göra. Det borde även kunna fungera som diskussionsunderlag vid tex. lärarutbildningar.
/Anna

måndag 16 augusti 2010

Buthler och Öhrlund: En nästan vanlig man

Ägnade några sommardagar åt att läsa ”En nästan vanlig man” av författarduon Buthler & Öhrlund. En bok som gav (och ger) mig krypningar av obehag. Huvudpersonen, Christopher Silfverbielke, är en karaktär som är cynisk, iskall, hänsynslös, beräknande, kort sagt helt befriad från allt som kan likna medmänsklighet. Men han är också en framgångsrik finansstjärna på Stureplan, snygg med ett charmerande sätt. En riktig dr Jekyll och mr Hyde-typ alltså. Men framgång, pengar, dyra bilar, exklusiva kläder, vackra damer är inte nog för Christopher. Han utmanar sina två vänner på poängjakt. Poängen förtjänar man på att utföra kriminella handlingar utan att bli upptäckt. Poängjakten blir starten på en rad obehagliga händelser som innefattar alltifrån mord, misshandel, våldtäkt, biljakt, rån med mera. Samtidigt lever killarna sina vanliga glassiga liv med häftiga bilar, party, kokain, kvinnor, dyra restauranger… Polisen då? Jo, de finns med på ett hörn, men så särskilt mycket polisarbete ryms inte i handlingen. De pladdrar mest med sina fruar och funderar på vad de ska äta och vilken vinbox som kan tänkas passa till maten. Det är verkligen svårt att ta till sig att killarna hela tiden kommer undan allt otäckt de gör sig skyldiga till. Allt går ut på att sprida ondska och ondskan är skickligt orkestrerad av den läskigaste av dem alla; Christopher Silfverbielke.

/ Carina

fredag 13 augusti 2010

Bokcirklar.se

Böcker och läsning engagerar, på nätet finns massor av webbplatser, communities, bloggar, läsdagböcker med mera som handlar om böcker, författare och, förstås, läsupplevelser. Bokcirklar.se drivs av Nina Frid, bibliotekarie. Som medlem kan man skapa en bokcirkel, skaffa läsvänner och skapa sin egen läshörna bland annat. Är man inte medlem kan man ändå läsa Gästbloggen, Ninas bokprat och olika läsdagböcker till exempel.
/ Carina

torsdag 12 augusti 2010

Uppläsningen ger upplevelsen

De flesta som lyssnat på en ljudbok någon gång har nog märkt hur viktig inläsaren är för hur vi uppfattar boken. En oinspirerad eller överarbetad uppläsning kan förstöra den bästa roman och en halvdan historia kan få ny glans i händerna på en bra uppläsare. Sedan är det ju en smaksak, skådespelar- eller författaruppläsning, kvinna eller man, dramatiserat eller mer neutralt? I bibliotekets webbkatalog går det att söka ljudböcker med specifika inläsare genom att skriva t.ex. inläsare katarina ewerlöf. En ljudboksfavorit för mig är skådespelaren Johan Rabaeus som med sin skolade dramatenröst får mig att ryckas med i nästan vad som helst. Tips på några av hans inläsningar kommer här:

Berättelsen om Pi av Yann Martel

Om skönhet av Zadie Smith

Rosa elefanter av Karin Brunk-Holmqvist

Främlingars hus av Reginald Hill

Fler hittar du här.
/Lisa

onsdag 11 augusti 2010

Nya skivor

Yasmin Levy är en av få sångerskor som idag sjunger Ladino, och företräder en musiktradition som har sina rötter hos den judiska befolkningen i Andalusien. Musiken kan i Levys fall beskrivas som en sorts fusion av flamenco och traditionell mellanöstern musik. Ett oväntat spår på skivan är covern på Leonard Cohens Hallelujah.

Hedin och Idenstam - Låtar II
Gunnar Idenstam och Johan Hedin fick för skivan Låtar ta emot priset Guldnoten av tidningen lira. På Låtar II fortsätter de sitt samarbete och låter återigen den svenska folkmusiken genom Hedins nyckelharpa samsas med barockmusik i Idenstams orgelspel. En otroligt lyckad och väl genomförd crossover.


Kultiga Black Metal pionjärerna Darkthrone har genomgått en lite annorlunda utveckling under senare år. Via mer traditionell trash och hårdrock har de med varje album nått ett något punkigare sound. Bra och opretentiös skiva som dock har lite gemensamt med 90-talets raspiga väsande som gjorde Darkthrone så populära.

/Jacob

tisdag 10 augusti 2010

Bygga friggebod?


Friggebod – 15 kvadratmeter frihet av Ann Sjöstedt, är en ny bok för dig som vill bygga en friggebod. 
Den innehåller bland annat vilka regler som gäller, tips om vilken grund man ska välja samt ett avsnitt med frågor och svar.
Boken är försedd med ett stort antal bilder på läckra friggebodar, några som är ritade av arkitekter och andra som kan köpas som färdiga byggsatser.
Du får även tips på hur du kan förstora din friggebod genom att bygga trädäck. Boken avslutas med webbadresser till ett antal tillverkare.
Under 2010 har även Stora friggeboken, planera, bygg och inred din friggebod av Roger Nyström kommit ut
/Katarina

måndag 9 augusti 2010

Mardrömslik spänning

Linwood Barclay är en författare som jag varit nyfiken på att läsa ett tag. Namnet har liksom dykt upp lite här och var, och nu har jag äntligen gjort slag i saken. Han är en kanadensisk författare som bl.a. har skrivit en serie deckare med författaren Zack Walker i huvudrollen. Utan ett ord är hans första fristående thriller, det finns ytterligare en översatt till svenska, Alltför nära.

Boken börjar med ett mardrömsscenario. 14-åriga Cynthia vaknar en morgon och upptäcker att hela hennes familj är borta. Mamma, pappa och storebror har under natten försvunnit spårlöst. Polisen hittar aldrig några spår efter familjen, och Cynthia får därmed aldrig veta om hennes familj övergivit henne eller om de utsatts för ett brott. Den allmänna uppfattningen är att familjen fallit offer för en massmördare, och det faktum att Cynthia överlevde ger upphov till spekulationer om att hon skulle ha varit inblandad. Cynthia flyttar hem till sin moster, som tar hand om henne som sin egen dotter. 25 år efter försvinnandet tas fallet upp i ett tv-program om olösta brott. Detta ger upphov till att nya fakta kommer fram, människor börjar minnas saker, och det visar sig att det fanns hemligheter dolda i familjens förflutna. Långsamt klarnar bilden av vad som egentligen hände Cynthias familj den där natten…

Historien berättas av Cynthias make Terry, på ett lågmält och lite distanserat sätt. Något som bidrar till spänningen i boken är att Terry egentligen inte vet mer än läsaren. Han träffade sin fru många år efter händelsen, och liksom många andra kan han inte låta bli att undra varför Cynthia var den enda i familjen som blev kvar… Det är lite irriterande att man kan räkna ut hur det hela har gått till innan berättaren själv gör det. Annars är det en thriller som är riktigt spännande från första sidan, och som man bara måste fortsätta läsa tills man får veta vad som egentligen hände…

/Åsa

fredag 6 augusti 2010

Singing from the grave

Årets hårdaste, mest udda och tycker jag, hittills bästa svenska albumdebut är Anna von Hausswolffs, Singing from the grave. Ovanligt vågat av en svensk musiker göra så kompromisslöst teatral musik och dessutom göra det bra. Med en röst som går från skör till dånande och pianoarrangemang som inte sällan känns som tagna direkt ur den svenska psalmtraditionen skapar hon en ny sorts svärta och andakt som man svårligen tar sig oberörd ur. Spår på skivan som kan vara värda att nämna som särskilt bra är Pills och Old Beauty/Du kan nu dö.
Skivan i vår webkatalog

/Jacob

torsdag 5 augusti 2010

Lilla stjärna

På en svamppromenad hittar en bedagad dansbandsmusiker ett nedgrävt spädbarn som han räddar till livet. Flickan visar sig, redan som bebis, ha en fantastisk musikalisk talang och dansbandsmusikern bestämmer sig för att behålla henne för sig själv, hemlig för omvärlden. Han gömmer henne i sin källare och när hon blivit lite äldre lurar han i henne att alla vuxna människor utanför huset vill döda henne, för att inte nyfikenheten ska locka henne att gå utanför huset. Naturligtvis går projektet katastrofalt åt fanders – det är nämligen betydligt mer än bara sångrösten som är speciellt med flickan.
I en annan stad växer en annan flicka upp, i och för sig lite egen och så småningom mobbad, men ändå under betydligt mer normala förhållanden. Flickornas vägar ska snart korsas och resultatet av deras möte blir, utan att säga för mycket, fruktansvärt.

Ajvide Lindqvists nya bok rör sig i samma littarära landskap som de tidigare, Pappersväggar, Hanteringen av odöda, Låt den rätte komma in och Människohamn. Det är skräcklitteratur med övernaturliga inslag, placerad i ett modernt svenskt samhälle (även om det övernaturliga blivit mindre framträdande). Lilla stjärna är en riktigt ruskig historia om utsatthet, kändishysteri och känslokyla. Men också, kanske framför allt, om kärlek. Den är blodig, vacker, nervpirrande och hopplöst svår att lägga ifrån sig.
/Lisa

onsdag 4 augusti 2010

Tips på bra sommarläsning 2.

Stadsbibliotekets personal tipsar om bra läsning på stranden eller kanske i hängmattan.

Blommande vin av Ray Bradbury. Det var en stilla morgon, staden var täckt av mörker och låg i lugn och ro till sängs. Sommaren bärgade in vädret, vinden hade den rätta fläkten, världens andetag var djupa och varma och långsamma. Så börjar historien om en 12-årig pojkes magiska sommar, fylld med äventyr. Läs den för den bubblande frihetskäslan! /Lisa

En helt annan historia av Håkan Nesser. En nästan 600 sidor lång deckargåta. Utdrag ur en mördares anteckningsbok varvas med skildringen av en grupp svenskars semestrande i Bretagne. De umgås, äter, dricker, flirtar, solar och badar. Efter några år mördas en av dem. Varför? Och varför förvarnar mördaren polisen, närmare bestämt kommissarie Barbarotti, personligen? /Carina

Vendela i Venedig av Christina Björk och Inga-Karin Eriksson. Denna bok för mellanåldersbarn i själva verket är en bok för alla åldrar, en blandning av fiktion och fakta som antingen hjälper oss att minnas eller får oss att ohjälpligt längta. Och så förstås lär den oss det: att planera en resa är halva nöjet. /Birgitta

tisdag 3 augusti 2010

Uteliv med barn

Bokens författare, Anders Villumsen, utgår ifrån naturupplevelser som han haft med sina egna barn. Boken innehåller både sommar- och vinteraktiviteter. Vi får tips om vandringsturer, cykelturer och paddlingsturer både dagsturer och lite längre turer. Det ges tips om mat och lämplig utrustning samt paddlingsteknik och skridskoteknik. I slutet finns bilagor som bl a tar upp allemansrätten och första hjälpen. /Katarina
Boken i webbkatalogen 

måndag 2 augusti 2010

P D James - deckardrottningen

P D James är deckarförfattaren framför andra. Jag tillbringade en regnig sommarvecka på västkusten med ”Fyren” – en Adam Dalgleish-deckare för några år sedan. Hennes deckare är klassiskt uppbyggda i tid och rum med ett avgränsat persongalleri. Miljön är engelsk. London är staden framför andra för P D James och Adam Dalgliesh arbetar på Scotland yard. Deckarna är samtida, speglar aktuella problem i samhället och ytterst välskrivna. Den senaste Dalgliesh-deckaren heter ”Patienten” (2009). Sitt första framträdande gör Adam Dalgleish i ”Slut hennes ögon” (1991) och totalt medverkar han i 14 böcker. Ett läsnöje som räcker länge med andra ord!

/ Carina