Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotektisdag 5 oktober 2010

Fantastiska "Fantasiön"

När den ryske kosmonauten Jurij Gagarin landade i Brasilens då alldeles nybyggda huvudstad ska han ha utbrustit, "Ursäkta, men jag får intrycket av att ha hamnat på en annan planet." Hur det är att leva i denna märkliga stad idag är något Henrik Brandão Jönsson beslutat sig för att utforska. Författaren, som även är korrespondent för Sydsvenskan, beskriver Brasília genom att låta oss möta några av dess invånare.

Brandão Jönsson tar oss från misären i satellitstäderna till det sektorindelade navet och dess ofattbara överflöd. Att ghettot är översköljt av brottsvågor rör inte de som har sitt på det torra. Knappt har vi här bevittnat den allra översta överklassens brister i förståelse för de fattigas verklighet förrän vi möter Brasiliens mest omtyckta poet, som får representera stadens medelklass. Han kom till "världens modernaste stad" efter att ha vuxit upp i Mato Grosso, nära isolerade indianstammar. Vi lär också känna hans hembiträde, en ghettoboende ensam mamma, och får se staden genom hennes ögon. Genom sådana personliga berättelser blir detta inte bara en bok om segregation, korruption och fantastisk stadsplanering, utan även om människors kärlek och hat till platsen de sökt sig till, lockade av utlovad ljus framtid.

Brandão Jönsson får oss att inse att även en plats där allt dragits till sin spets också är någons hem. Han berättar om en plats där gatorna inte har några namn, där nöje, arbete och bostad delas in i futuristiska sektorer. Men boken visar att ibland är "det mest rationella av det rationella" det mest livsfientliga. Brasília, en experimentellt uppbyggd stad, formad som ett flygplan, har smeknamnet A ilha da fantasia, "Fantasiön". Detta är också titeln på detta angelägna reportage av Brandão Jönsson, om en plats där civilisationen är en ömtålig ö omgärdad av otyglad natur och brottslighet, en plats som aldrig upphör att väcka förundran.

/Johan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar